Безопасно детство – БДП

Под това мото се проведоха инициативите по повод Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември. Във всички възрастови групи се проведоха тематични педагогически ситуации.

Децата показаха знания и умения да се ориентират в правилата на уличното движение, за езика на светофара и пътните знаци.

В работилничките по безопасност се проведоха симулативни настолни игри на изработените макети – нашата улица, кръстовище.

Особено вълнуваща бе срещата със служители от ІІ РУ на МВР – Варна. Мл.инспекор Узунова и инспектор Иван Иванов провокираха децата да решават различни казуси за БДП. Децата от група Слънчо и Лъвчета отговаряха въодушевено на зададените въпроси и научиха какво трябва да правят, ако попаднат в критична ситуация, кога и за какво трябва да се звъни на телефон 112.

С интерес изслушаха разказа на инспекторите от пътна полиция и разбраха, че е необходимо да спазват правилата за безопасно движение по пътищата, да уважават труда на полицаите, за да няма пострадали и пътни произшествия. Срещите с органите на реда ще продължат и в края на годината с ролеви игри на площадката по БДП.

В дните на действие по безопасност децата отправиха своя призив към всички участници в пътното движение:
„Намали скоростта!
Преминавай винаги на зелено!
Не сядай зад волана след употреба на алкохол!
Поддържай автомобила в изправност!
Ползвай колан и детско столче!
Пресичай след като се огледаш!
Спазвай правилата! “