В памет на Васил Левски

Детска градина „Дружба“ почeте 149г. от обесването на Васил Левски!

Поклон, Дяконе Левски! Ти живееш в детските сърца!

В памет на Васил Левски, учители и деца от ДГ „Дружба“ отбелязаха годишнината от гибелта му с различни инициативи под надслов „149 години безсмъртие“. Във всички възрастови групи децата се докоснаха до заветите му сътворявайки запомнящ се урок по родолюбие.

Талантливите художници от група Мики Маус рисуваха портрет на Левски. В художествените ателиета цареше въодушвление и разговори за българските символи и подвига на Апостола. Децата, които бяха под карантина също се включиха в онлайн интерактивен урок за Левски.

149 години след неговата гибел, ние помним завета му, почитаме паметта и безсмъртните уроци. Стиховете и песните в този ден са израз на нашата почит и признателност.

Поклон Апостоле! Цветя пруд паметника поднесоха деца, родители и учители от група Мики Маус.

Левски остава жив в сърцата ни не само със своите дела и саможертвеност, а и със силните си думи и прозрения, които звучат актуално и до днес. Те ни напомнят какви трябва да бъдем и за какво да се борим.

Нека помним думите му:

  • „Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля“;
  • „Близо е времето веч – българинът не ще бъде роб, а свободен!“;
  • „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“,
  • „Дела трябват, а не думи“ „И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“.

Докато споменът за теб е жив и България ще бъде жива.