Глобални дни на действие – с грижа и отговорност към природата

ОБИЧАМ ТЕ, ЗЕМЯ! -за климатичните промени и кръговата икономика

ДГ 14 „Дружба“ Варна отново се включва в най-масовата образователна кампания на Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг“ – Глобални дни за действие 2024.

Запознайте се с нашата еко програма и нека заедно, с малки действия, да покажем грижа и отговорност към заобикалящата ни среда и климатичните промени. Чрез практико-действени стъпки показваме как индивидуалните действия могат значително да повлияят на нашето собствено благосъстояние и благосъстоянието на нашата Земя.

ДГ 14 „Дружба“ отбеляза #EarthDay и едновременно даде начало на своето участие в Глобални дни на действие 2024г. под надслов „ За климатичните промени чрез положителни действия.“

22 март- Световен ден на планетата Земя! Ден, в който отново насочихме вниманието на децата към красотата на нашата природа, към действията на малки и големи, които я правят „щастлива – тъжна“. Вниманието на бъдещите първокласници бе насочено и към кръговата икономика – фактор за опазване и грижа за чиста околна среда.

Чрез силата на писаното слово, разкриващо последиците от неправилните действия, децата откриваха кое наранява Земята и нейните обитатели, кои действия й помагат да бъде съхранена и още по-красива.

Дъждовният ден не позволи на децата да се погрижат за чистотата в двора и да го направят по-цветен и красив. Своята обич и грижа в този ден, те демонстрираха с езика на изкуството.

В художествено-творческите ателиета децата рисуваха, оцветяваха и разговаряха как да покажем обич и грижа, къде се крие красотата на Земята. Тук творчеството, знанията и емоциите намериха израз в организираните мини групови изложби с послания към родителите.

В този ден бе и финалния щрих от рециклиращото изкуство „Да дадем втори шанс на хартията“ чрез рециклиране. Това са мини еко проекти, чрез които се стимулира и насърчава активното учене и са израз на екипност на всички нива.

Децата от група Смехорани довършиха чрез декупаж папирусите с образа на братята Кирил и Методий и първата азбука. Основата на папируса, те изработиха чрез рециклиране на използвана хартия.

Децата от група Лъвчета, заедно с г-жа Цв. Ангелова, реализираха конструктивната си идея да направят еко глобус с послания също от рециклирана хартия, декупаж и дървена стойка.

Представянето на тези 2 проекта предстои. Вярваме, че това ще вдъхнови и провокира малки и големи в постигането на смели решения за кръговата икономика.

В електронната книжка  „Задача 1 За климатични промени е кръговата икономика“  са  събрани снимки от дейностите, свързана с  нашата активност

Ден втори от Глобалните дни на действие насочен към дейности, разкриващи връзката Климат – Биоикономика. Активностите на деца и учители са насочени в няколко посоки:

☆ БИОГРАДИНКА „ДРУЖБА“

Градинарите от група Лъвчета вече са по-уверени в приготвянето на разсад. Те познават развитието на растенията от семенцето до плод и колко важен е труда на градинарите. Децата вече знаят, че произведената продукция в био градинката намалява вредните емисии от пътуващите продукти.

Децата от група Мики Маус и Мечо Пух обособиха ягодова леха и се запознаха с технологията на засаждане. Те обещаха да се грижат за нея, да я плевят, прекопават и поливат, за да зреят сочните и вкусни плодове.

☆АЗ СЪМ ЕКО – дейност, която вдъхнови най-малките възпитаници в детската градина. Децата от група Ян Бибиян и Незабравка организираха модно дефиле с платнени чанти за многократна употреба. Използването им е един от най-ефективните начини да се намали потреблението на найлонови торбички. Децата научиха, че платнените чанти се изработват от устойчиви материали като памук или коноп, които са биоразградими, а това води до намаляване на отпадъците.

☆ НАПРАВИ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР – предизвикателство пред децата от група Делфинче, Пчеличка и Смехорани. Сравнявайки времето за което всеки вид отпадък се разгражда в природата децата бяха въвлечени в игра да изберат предмети от бита от устойчиви материали за многократна употреба. Чрез различни игри децата ставаха все по-уверени в избора си на предмети с грижа за природата.

☆ ЦВЕТЕН РАЙ – под това мото преминаха залесителните дейности в двора на детската градина. Благодарим на всички родители, които осигуриха цветята, разкрасили цветните лехи.

Еко предизвикателствата продължават – чрез малки стъпки с грижа за природата и климата.

Споделените снимки в електронната книжка „Задача 2 – Климат и биоикономика“ нека вдъхновят още съмишленици – Линк към книжка 2-

Ден трети от Глобалните дни на действие бе посветен на усилията ни да открием и обясним как избора на храна може да окаже влияние върху климата. Eко програмата в този ден включва дейности, подходящи за всички възрастови групи.

Медицинските специалисти – д-р Митева, м.с. Баджакова и м.с. Юсеинова бяха активни участници в организираните инициативи. Заедно разговаряха за полезните свойства на плодовете и зеленчуците, за хранителната пирамида и къде се крие тайната за здраво тяло и сила. С интерес се посрещнаха и игрите „Отгатни по вкуса“, „Кой къде расте и кога зрее“. Педагозите провокираха децата да разсъждават и откриват връзката Храна – Природа, опирайки се на вече натрупани знания.

В творческите работилници чрез изобразителното изкуство децата демонстрираха не само знания и умения, но и отношение към храна и природа.

В кулинарните работилнички в група Незабравка, Ян Бибиян, Мечо Пух и Мики Маус децата направиха най-вкусния сок от прясно изцедени плодове и откриха колко по-вкусен е от този в магазина. По- големите им приятелите от група Смехорани приготвиха интересни и здравословни сандвичи, а плодовите шишчета допълниха здравословното меню.

С благодарност към родителите, които подкрепиха еко инициативите ни и предоставиха възможността децата да се впуснат във вълнуващо кулинарно приключение. Вярваме, че това насърчава децата да консумират повече плодове и зеленчуци, а знанията за сезонните плодове и зеленчуци, за местните и пътуващи продукти е основа да се формира в бъдеще осъзнато отношение за връзката климатични промени – храна.

Ето и нашата електронна книжка, съхранила емоцията от участието на децата в Глобалните дни на действие под мотото „Климат и Храна“ –  Линк към книжка 3-

Ден четвърти от Глобалните дни на действие бе насочен към инициативи, насочващи вниманието на децата към връзката Климат – Екосистеми в природата. Практическата и изследователска дейност на децата бе насочена да откриват и опознават чудния свят на птиците.

С бинокли в ръце, малки и големи, с голямо внимание и търпение, търсиха сред клоните на дърветата в двора на детската градина представители на птичия свят. Бъдещите първокласници от група Смехорани, с подкрепата на своите учители, запечатаха в кадър красив полет, величествена поза в клоните на дървото, птича надпревара, които споделиха с всички.

Предизвикателствата в този ден продължиха с истинско приключение за децата в група Делфинче и Пчеличка. Те влязоха в ролята на детективи със задача да открият скрити птичи карти в двора на детската градина, да отгатнат коя е птицата и да разкажат за нея. Всяка интерактивна карта, изработена от г-жа Сеид, имаше и интериесна информация за изобразената птица. Децата бяха приятно изненадани, че можаха да чуят птичия глас или песен, скрити в QR код на картата.

По забавен начин децата все по-лесно осмисляха връзката климатични особености и миграция на птиците. Ученето се превърна в лесно и интересно, а овладените знания, преминали през емоциите – запомнящи се.

Този ден бе забавен и за децата от група Ян Бибиян и Незабравка. Техните по-големи приятели от група Слънчо им представих птичо надпяване с бърдуче. Песента от бърдучето ту се извиваше нежно, ту звучеше строго. Най-интересен бе музикалният птичи диалог с бърдуче.

Всички децата слушаха в захлас птичата песен, а най-смелите се включваха в музикалното предизвикателство.

С предизвикателства бе изпълнен и деня на децата от група Мики Маус. Те освен, че научиха нова техника за конструиране на птица – щъркела, бяха провокирани да организират мини театър с акцент птичия полет от топлите страни до тук. Чрез театрализиран диалог се провокира интерес за миграцията на птиците и причините за това.

Емоциите и преживяванията на децата в този ден събрахме в следващия брой на електронната ни книжка – Линк към книжка 4

Ден пети от Глобалните дни на действие бе фокусиран върху това, децата да осмислят как замърсяването и човешката намеса в природата влияе на климата и метеорологичните условия, и до какво води това. Денят бе наситен с игри и образователни дейности насочени към извличане на правила за опазване на природата, към природните бедствия – видове, причини за тяхното възникване и какви действия трябва да придприемат хората.

По метода на взаимоучителската метода – деца учат деца, учим чрез изкуство и видео филмчета насити деня със знания, провокира много въпроси и обедини малки и големи в общи правила за взаимодействието Човек-Природа.

Вълнуваща бе срещата на децата от група Слънчо и Делфинче. По детски бъдещите първокласници разказаха на своите приятели за пожарите и силата на огъня и какви действия трябва да предприемем, за да не стане пожар когато сме на пикник в гората.

Разпалени бяха разговорите и между децата в група Звездичка на тема бедствия в природата. Те обсъждаха помежду си вредите за хора и животни, но и търсеха причините за възникналото бедствие.

А малките природозащитници от група Мечо Пух дълго обсъждаха видяното в интерактивния урок за природните бедствия и как те засягат хората.

Организираната изложба в двора на детската градина – правила в пиктограми, природни бедствия в картини – провокира вниманието на децата по време на игрите на двора. В отговора на много въпроси – Кога се слува това? Как може да се избегне? Какво трябва да правят хората по време на урогани, гръмотевични бури, наводнения, силен снеговалеж, пожари? – те демонстрираха знания, отношение и отправяха по детски свои послания за опазване на природата.

В петия Глобален ден на действие заедно с децата изготвихме Еко кодекс на природолюбителите, който посочва пътя да опознаваме, опазваме и да се грижим за планетата Земя – нашата къщурка зелена, нашия общ дом.

Глобалните дни на действие 2024 и планираните дейности за ДГ №14 „ Дружба“ приключват, но не и усилията ни да възпитаваме и учим децата да бъдат отговорни и уважаващи природата възрастни.

За да има ЗЕЛЕНО бъдеще за всички продължавайте и Вие у дома да бъдете отговорни стопани на нашата Земя и не забравяйте мъдрите думи на Конфуции

„Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз,

Ако мислиш за 10 години напред, засади дърво,

а ако мислиш за 100 години напред – образовай населението!“

В електронната ни книжка може да се докоснете до детските послания и емоции, оставящи трайни следи у малки и големи. –  Линк към книжка 5-

Заключителен финал на Глобалните дни на действие 2024

Бъдещите първокласници от група Лъвчета с радост споделиха с децата на Дружба еко композицията „Обичам те, Земя!“ – проект, реализиран чрез рециклиращо изкуство. Гостувайки на своите приятели в детската градина, децата представиха целия процес на изработка чрез декупаж, изграждане на конструкцията за въртеливо движение на планетата Земя, както и идеята за послания, които са важни за хората по целия свят. Възхищение, възгласи на радост, и много аплодисменти съпровождаха преставянето на проекта. Това даде на децата криле, че могат да се справят и с трудни на пръв поглед задачи, следвайки указания и правила. А представянето на проектното решение в различни групи формира умение да се презентират и да обясняват процеси и някои причинно- следствени връзки.

Общувайте с природата, откривайте и се наслаждавайте на красотата й всеки миг, откривайте следите на хората и разговаряйте за това с децата, споделяйте – тези малки стъпки формират отговорност и грижа.

Заедно успяваме!

За финалния щрих и умението да презентират сътвореното чрез рециклиращо изкуство разгледайте нашата електронна книжка със снимков материал, запечатал гордост от успеха, толерантноста и желанието за взаимодействие и съвместни действия – Линк към книжка 6

Сертификат за активно участие в Глобални дни за действие 22 април – 3 май 2024 получиха децата и учителите от ДГ “Дружба”. Надяваме се да вдъхновим и други да последват нашия пример и всеки ден да правим малки стъпки за опазване на нашата планета. За да живеем утре в един по-хубав свят! Благодарим на Световната екологична организация за предизвикателствата и възможността да се включим в инициативата!