Глобални дни на действие 2022

Гордеем се, че сме част от 750 000 деца и ученици от 2129 училища и детски градини в 104 държави, които участваха в Глобалните дни на действия „Подай ръка на климатичните промени“, показвайки, че местните действия имат глобално въздействие. Едно прекрасно изживяване с много послания, което бе оценено със сертификат.

Благодарим за признателността

Детска градина 14 „Дружба“ се включва в Глобалните дни на действие насочени към световното биоразнообразие.

Нашето мото е „Инвестираме в природата“, а инициативите ни са насочени към опознаване и преоткриване на растителния и животинския свят. Заедно ще участваме в различни експедиции, акции и изследователски мисии, за да помогнем на планетата Земя – да бъде чиста, зелена, богата, щастива.

СВЕТОВНА КАМПАНИЯ НА ЕКОУЧИЛИЩА „ГЛОБАЛНИ ДНИ ЗА ДЕЙСТВИЕ 2022“ – едно вълнуващо преживяване за децата и екипа на ДГ „Дружба“

Действие 1 и 2 – Потапяне в природата и Природни детективи

Децата на Дружба – бъдещи еколози, откриватели и изследователи, се разходиха из богатата растителност в двора на своята любима детска градина. Отпуснати върху свежата трева, със затворени очи, искаха да чуят шепота на майката-природа, да усетят нейната красота с всичките си сетива. Окрилени от пролетното слънце, децата изричаха красиви думи за природата, прегръщаха дебелите стволове на дърветата, радваха се на цъфналите клончета.

Биоразнообразието в двора провокира любопитството и желанието да се впуснат в търсене на познати и непознати растения, цветя, птици, насекоми. С фотоапарат или с лупа в ръка те обследваха, спореха и заснеха всичко, което им направи впечатление.

Отворете електронната книжка:

СВЕТОВНА КАМПАНИЯ НА ЕКОУЧИЛИЩА „ГЛОБАЛНИ ДНИ ЗА ДЕЙСТВИЕ 2022“

Дейност 3 – Живот в опасност

Деца и учители от ДГ 14 „Дружба“ Варна се обединиха под мотото „Да спасим живот“ и направиха проучване за застрашен от изчезване вид във варненския регион. Тюленът бе този, който най- много впечатли децата. Еко приказката за тюлена ги провокира да помислят за важни въпроси, свързани с опазване чистотата на морето и сигурността на животинския свят, обитаващ морските територии.

СВЕТОВНА КАМПАНИЯ НА ЕКОУЧИЛИЩА „ГЛОБАЛНИ ДНИ ЗА ДЕЙСТВИЕ 2022“

Дейност 4- Търсете етикета

Дейност 5- Организирайте зелено парти

    Децата от ДГ 14 „Дружба“ участваха в здравен маратон, като първо проучиха кои продукти идват от далечни страни, колко време пътуват и как това се отразява на природата. Опирайки се на своите знания за чистия въздух, те посочиха правила за избор на храни и хранителни продукти. Откриха, че в етикета на много продукти е записана важна информация. Като истински кулинари изготвиха здравословно меню и обещаха да се хранят с храни, пълни с витамини и отгледани с много любов в нашата Родина.

    Зеленото парти бе пълно с много изненади и еко инициативи за един цветен детски рай. Забавата е най-приятна сред природата и удовлетворението от сътвореното. Благодарим на всички родители, които осигуриха цветята, които засяхме заедно с децата.

Отворете електронната книжка: