Глобални дни на действия

19април – 17 май 2021

С грижа, обич и отговорност към природата и Земята!

Представяме Ви 21 дневна програма от дейности на малките еколози от ДГ 14 „Дружба“. Може да ни подкрепите, да споделите с нас вашия принос за намаляване на отпадъците, за опазване на природата. Нека бъдем активни и отговорни, да учим децата чрез нашия пример. Заедно да преоткрием природата, да я погледнем с очите на грижовен стопанин.

1) Защита на глобалното биологично разнообразие - 19-23 април 2021г.

В организираните ДНИ НА ДЕЙСТВИЕ, малките еколози в

ДГ 14 „Дружба“ участваха в инициативи в защита на глобалното биологично разнообразие.

С подкрепата на учители и помощник- възпитатели, децата от гр. „Мики Маус“ участваха в практически дейности „От семенцето до …“. Любопитни и като истински градинари, те засяха семена. С лупа в ръка те се впуснаха в едно забавно и вълнуващо пътешествие в света на насекомите. Така се роди идеята да изработят и поставят „Хотел за насекоми“, като безопасно място за подслон и сигурност. Всички деца участваха и в залесителни дейности за създаването на жива ограда, която облагороди двора и създаде среда за чист въздух. Част от заложените дейности са по проект „Големият лов на растения“, достигнал до нас благодарение на БД „Син флаг“.

ОТВОРИ КНИЖКАТА

2) Да намалим замърсяването на околната среда - 26-30 април 2021г.

Децата от ДГ № 14 „Дружба“ се включиха в 21-дневно еко пътуване с различни цели и дейности свързани с опазването на природата и овладяването на модели за природосъобразно поведение, обединени под мотото „Състрадателни действия“. През втората седмица от кампанията всички групи участваха в организираното пролетно почистване, в работилниците за втори живот на отпадъците и художествено-творческите ателиета. Чрез игри и логически задачи децата разбраха, че не всички видове замърсители могат да бъдат усетени или видими за очите ни.

Еко библиотека за големи

Прочетете и поговорете с деца, приятели и близки, защото ЗАЕДНО може да съхраним и направим по-добър за живеене нашият общ дом ЗЕМЯТА.

  1. Прекрасен свят – видеоклип за красотата на природата https://youtu.be/auSo1MyWf8g
  2. Хванати с пластмасата – клип за замърсяването с пластмаса – short video about plastic pollution
  3. Какво можем да направим? – видеоклип с еко идеи с грижа за животните https://www.youtube.com/watch?v=HQTUWK7CM-Y
  4. Да обмислим нашите потребности и навици за консумация като се запознаем с основите на кръговата икономика – https://youtu.be/zCRKvDyyHmI

Еко книжка в снимки и послания „Еколози в акция – за чистотата на Земята и отпадъците:

ОТВОРИ КНИЖКАТА

3) Дайте възможност на климатичните действия: 10-14 май 2021г.

Малките еколози от подготвителните групи при ДГ 14 „Дружба“ отправиха съвети чрез рисунки и постери, как да пестим ресурси- енергия, топлина, вода, хартия. Организираната изложба „Земя, климат, хора“ предизвика интереса на родители и деца.

На отправения апел „Без екран за половин час“ и „Ден на туриста/ велосипедиста“ откликнаха много семейства, с което показаха своята съпричастност и грижа за природата.

Еко инициативите, детският контрол за пестене на ресурси и кампанията „Лист по лист“ ще бъдат част от ежедневието детската градина.

Повече за правилата и детските апели ще научите от нашата електронна еко книжка.

ОТВОРИ КНИЖКАТА