Ден на птиците – 1 април

По стъпките на Дарвин

за Международния ден на птиците – 1 април

Птиците ни носят радост! Птичите песни засилват положителното преживяване от разходка сред природата. Интуитивно усещаме чрез тях спокойствието на здравата екосистема и се възстановява вярата ни в естествения ред на света.

Международният ден на птиците, който се чества на 1-ви април, е един от най-старите празници от екологичния календар. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Децата от група Ян Бибиян, като истински изследователи, няколко дни подред наблюдаваха с бинокъл небето да открият нови крилати приятели. Припомниха си характерни особености за прелетните птици чрез игри и презентационен урок с много отворени въпроси, чийто отговор търсиха след това в енциклопедиите и познавателните книжки. В работилничката „Хартиени чудеса“ те твориха и създадоха прекрасна пролетна украса.

А децата „Наблюдатели“ от група Лъвчета, нетърпеливи да зърнат прелетни птици, си изработиха щъркели и лястовици. Така поканиха пролетта и красивите птици да се завърнат по-скоро по нашите места.

Предизвикателствата в изследователската им дейност продължава в дните на действие в седмицата на гората и здравето.

Детски еко призив:

  • Не наранявайте птиците!
  • Не разрушавайте техните гнезда!
  • Направете хранилки и поставяйте редовно зрънца!
  • Поставете къщичка за птички!
  • Насладете се на птичата песен!