Еньовден – празник на билките

Росна мащерка заплитам,
с кантарион и бял равнец,
стръкче невен любопитен,
лайка … ето ти венец.
Здравец, ружа срамежлива,
после дъхава липа,
нижа вяра, вдъхвам сила
цяр да станат след това!
Всички билки лековити
днес имат празник – Еньовден.
Да сме здрави и честити,
с радост да го почетем!

Децата на Дружба отпразнуваха най-цветния ден на лятото – Еньовден. В ранната утрин на празника те пристигнаха в детската градина с букети от билки, от които сплетоха красиви венци и отправиха своя поздрав към Слънцето. Облечени в бели премени, с венчета на главите, както повелява традицията, малките моми наричаха за здраве. Самодивският танц донесе радост и омая всички, провокира интерес към народните традиции и обичаи.

В билковата градинка децата се впуснаха в света на природата, изследвайки различни билки, вдишваха от техния аромат и научиха много за лечебната им сила.

В творческите работилнички красотата на билките бяха вдъхновение за децата. Те развихриха своето въображение и създадоха красиви пана, изпълнени с живите цветове на най-омайните билки – лавандула, мащерка, невен, лайка. В лексикона на билките, изработен от децата на Дружба всеки може да намери лековита рецепта.

Цветната красота, магията на билките, преживените емоции – всичко това бе събрано в един вълшебен ден – денят на Слънцето! Да танцуваш бос по росната трева на двора, с поздрав към Слънцето и благослов за здраве, плодородие и добруване – впечатли децата. Те откриха още един начин да се докоснат до природата и да вземат от нейната сила.

На Еньовден, малки и големи, се опознаха и ритуала „мълчана вода“, която група Незабравка донесе от извора на Аладжа манастир. Менчето с „мълчана вода“ и свежи билки премина през ръцете на всички деца. Докосвайки се до менчето с „мълчана вода”, децата затворяха очички и си пожелаха да им се сбъднат най-съкровенните желания. А други, овладели думите – благодаря, здраве, обич, сила, усмивка – на жестомимичен език, зареждаха „мълчаната вода“ с нова сила. На тръгване децата бяха поръсени с „мълчана вода“ за здраве и благоденствие заедно със своите родители.

Нека пазим и предаваме на следващите поколения магията на нашите традиции и обичаи! Може да споделите в коментар, споделеното от децата.