Живот в пандемия – тенденция към затлъстяване

Пандемията от COVID-19 влоши здравето и предизвика големи сътресения по света. Децата, макар и по-малко пряко засегнати от вируса, плащат висока цена чрез косвените последици от кризата, включително лоша диета, въздействие върху психичното здраве, социална изолация, пристрастяване към екрани и липса на образование и здравни грижи, особено сред уязвимите групи.

Този документ има за цел да обсъди потенциалното въздействие на тази пандемия върху храненето и начина на живот на децата.

При децата най-сериозните рискове, породени от кризата с COVID-19, не са тези от самата болест, а нейните странични щети. Те включват неадекватно хранене с риск както от наднормено, така и от поднормено тегло, пристрастяване към екрани, липса на образование, въздействие върху психичното здраве, социална изолация, риск от малтретиране на деца и намаляващ процент на ваксинации и здравни грижи.

Проучванията, отчитащи косвените последици от кризата с COVID-19 върху храненето и начина на живот при децата, все още са оскъдни и са проведени главно в страни с висок или среден доход.

Италианско проучване, проведено по време на 3 седмици домашно задържане, включва 41 деца със затлъстяване на възраст 6–18 години. Той показа, че приемът на картофен чипс, червено месо и захарни напитки се е увеличил значително по време на блокирането, докато времето, прекарано в спортни дейности, е намаляло с 2,3 часа/седмица и времето на екрана на устройствата се увеличава с 4,8 часа/ден. По същия начин, международно проучване, проведено в Италия, Испания, Чили, Колумбия и Бразилия сред 820 юноши, съобщава за значително увеличение на консумацията на пържени и сладки храни по време на ограниченията на COVID.

Лошото качество на диетата и заседналият начин на живот, потенциално придобити по време на пандемията, може да не са лесно обратими за децата и техните родители. Детството е ключов период за усвояване на здравословни хранителни навици, които ни съпътстват през целия ни живот и в зряла възраст. Освен това, неадекватното хранене в ранна възраст може да има последствия през целия живот. Храненето е неразривно свързано с имунната система и чувствителността към болести.

Лошите диети причиняват огромни разходи за здравето и човешкия живот, повишен риск от смърт от инфекциозни заболявания. Незаразните заболявания, свързани със затлъстяването, натоварват значително здравната система.

Предлагаме на вашето внимание електронна книжка, подготвена от педагози в детската градина по една значима за здравето на подрастващите тема. Не претендираме за изчерпателност, но Ви предзвикваме да се замислите какво ядат децата.

Заедно може да формираме здравна култура на хранене, за да растат децата ни здрави, щастливи, пълни с енергия и сила.

 https://read.bookcreator.com/VcobC3cjS2VcGl5zRV3kJCf9uDc2/MGd38D_NTAyBOozjJsMKIA