Коледари идат

„Ой Коледо! Мой, Коледо!“

– един вълнуващ празник за традициите и обичаите на Бъдни вечер и Коледа

Коледата е празникът, в който като с невидими нишки се вплитат в едно далечно минало, християнските идеи и българската народна традиция.

Родителите на бъдещите ни първокласници от група Незабравка и Ян Бибиян бяха част от един празничен спектакъл „От Бъдни вечер до Коледа“.

Децата сложиха начало на празника с танца „Снежна феерия“. Създаденият уют на българския дом, суетата на стопаните, празничната трапеза, искрите от бъдника и още много традиции бяха възродени с голяма любов и вживяване в ролите. Много аплодисменти, емоции и сълзи в очите предизвика появата на коледарите. Те влязоха в дома на нашите стопани с песни и благословии. Изпълниха автентични песни- благопожелания за здраве, плодородие и лична сполука за семейството. За здраве и берекет наричаха, отправиха призив „Да бъде!“, танцуваха Буеник и благословиха коледния кравай.

Празникът завърши с общо веселие, а в група Ян Бибиян и с хоровод, в който се включиха и родителите.

Толкова ценна е българската съкровищница! Обичаи от хиляди години, легенди и предания, празници, които сплотяват и спасяват хората от неправдите, както в миналото, така и днес! Ето защо е толкова важно да пазим тези обичаи и да ги предаваме от поколение на поколение. Нека децата ни растат здрави, силни, любознателни! Нека успехите са с тях и да съхраняват традициите!