Кукеров ден

Една вълнуваща седмица за българските традиции и обичаи на Кукеров ден преживяха деца, родители и учители в група “Мики Маус”. От късометражния филм “Легенда за първият кукер“:

децата се запознаха с магическия свят на българските вековни традиции. Това увеличи интереса им да изследват различните истории, които стоят зад кукеруването. Познавателните книжки и енциклопедии отвориха вратите на познанието за материалите, от които са изработени костюми и маски, за специалните елементи в костюма на всеки кукер – кривняк, чан.

С голямо въодушевление бе приет разказа и споделените снимки от едно невероятно преживяване на Кукеров ден.

Екипът на група Мики Маус вдъхнови и родителите. Заедно всички подкрепиха децата в подготовката на кукерската маска. Във всеки дом отвориха врати творчески работилници и всеки ден изложбата от кукерски маски в групата ставаше все по-богата. Към маските бяха изработени и кукерски костюми.

Чрез рециклиращо изкуство децата изработиха пано на кукер – символ на детския празник Кукеров ден.

В навечерието на Световния ден на снега, кукерската чета “Мики Маус” прекопа билковата градина с наричания за здрава и плодородна почва. Под звуците на чанове и хлопки, кукерската чета обиколи всички групи, за да прогони болести и зли духове. Всички бяха благословени със здраве, а на сбогуване дариха на всяка група плод, за да растат децата румени, засмени.

Инициативите за Кукеров ден продължават с нови предизвикателства за деца и родители, опирайки се на преживяванията и словотворчеството.