Лято и вода – забава за малки и големи

Лято най-желано, с обич изтъкано!

Лято многоцветно, палаво, приветно!

Лято – време за забава, за водна надпревара и за детски усмивки!

Лято и Вода –  състезание за малки и големи!

Нека радост да искри! Лятото е време за игри!

Кога – 2 август от 10:00 часа

Къде – в двора на детската градина

Празникът бе открит с нетрадиционна изложба с детски рисунки и еко послания за водата. Това бе един незабравим ден с много усмивки, водни състезания, разхлаждащи игри, творчески и конструктивни решения. Децата се справиха с много предизвикателства при пренасянето на вода, при почистване на импровизиран воден басейн. Не ги затрудниха и въпросите за значението на водата.

По детски обясниха защо водата е стихия, защо водата е живот, защо водата е безценна. За награда всяка група получи пликче с вълшебен прашец, шише с вода и чашка. Тяхната задача бе да разберят дали вълшебния прашец се разтваря във вода, какви следи остава и как се променя водата. Така децата се запознаха със свойствата на водата и с веществата, които не се разтварят в нея.

В началото на водната игра „Право в целта“ бъдещите първокласници разказаха за разрушителната сила на водната струя и насочваха по-малките си приятели в правилата на играта и техниката за силна струя.

По време на празника два детски екипа представиха еко проект на водна каскада за напояване и релакс, използвайки разнообразен конструктивен материал. Бъдещите проектанти получиха много аплодисменти и фоеверки от сапунени балони.

В следващото предизвикателство децата от група Слънчо и Звездичка, Смехорани и Лъвчета изградиха напоителен канал в пясъчника. С гордост може да споделим, че те демонстрираха много добра конструктивна мисъл и екипност при изпълнението..

Празникът Лято и Вода завърши с разхлаждаща водна забавна игра „Мокър от вода не се бои“ – с много емоции и детски усмивки.

Към своите родители и приятели децата на Дружба отправиха еко послания за чиста вода в организираната нетрадиционна изложба на открито.