Празнуваме Ден на Водата

Световният ден на водата през 2023 година призовава хората „Бъдете промяната, която искате да видите в света“.

В дните на действие децата в ДГ Дружба участваха в организирания образователен хепанинг с акцент Вода за живот. Във всички възрастови групи водата оживя в рисунки, игри и STEM приключения. Усилията ни бяха подкрепени и от родителите в група Смехорани, които се включиха в инициативите, разкривайки вълшебствата на водата в света на приказките.

Ако има магия на света, то тя се крие във ВОДАТА – до този извод достигнаха малки и големи.

Чрез организираната изложба „Вода за живот“ децата отправиха послания за опазване и разумно потребление на водата.

Бъдещите първокласници от група Незабравка отбелязаха Деня на Земята с кратка празнична програма и първи научни опити с вода. Децата показаха завидни знания, желание и стремеж да експериментират, анализират и да формулират важни правила за разумно потребление и опазване на водните ресурси. С интерес децата откриха кои вещества се разтварят във водата, защо едни потъват по-бързо и до какво води това. Много възгласи, но и много въпроси предизвикаха опитите „Буря в буркан “и „Цветен вулкан“. В художествено ателие децата рисуваха върху лед – беше забавно, но и поучително, защото откриха, че замърсената вода от леда ще разболее растенията, когато попие в почвата.

Гости на празника бе Ирина Габерска от Басеинова дирекция и Елисавета Войнова от РИОСВ, които подариха на децата книжка за водата, картичка-постер и стикер със символа на празника през тази година – птичката колибри, която носи капки вода, за да потуши голям горски пожар (древна история от народа кечуа в Перу). От своите нови приятели децата научиха кои са стопаните на водните богатства, как водата идва до хората и кой контролира нейната чистота и качество. На раздяла децата им подариха картини с послание

Обичай водата!
Водата – винаги различна!
Водата – тайнствена и жива!
Водата има сила магична.
Водата е толкова красива!
Водата е животът, чистотата.
Природата знае това.
Сега, щом човекът го разбере,
занапред се надяваме, всичко да е добре.