Седмица на детската книга

Вълшебни пътешествия с книги в ръка

За седмицата на детската книга и изкуствата за деца във всички групи гостуваха родители, бивши възпитаници на детската градина, каки и батковци, с които заедно пътувахме във вълшебния свят на приказките. Удоволствието беше взаимно. Децата слушаха в захлас, а след това идваха и въпросите – защо и как. Библиотечните кътове в групата се обогатиха с нови книжки – подарък от всички гостуващи разказвачи.

С приказка за сладък сън децата от всички групи заспиваха на обед. А в група Смехорани децата си подаряваха и разменяха книжки и бързаха да разлистят пъстрите страници, за да открият кои са героите и да разберат какво се е случило с тях.

Тази седмица бе приказна и с театралните ателиета, организирани от група Незабравка. Те зарадваха своите по- малки приятели с драматизация на приказката „Котарак, петел и лисица“. Бъдещите първокласници се запознаха с пътя на книгата до децата, с труда на писателя и художника, сътворили шарени книжки с интересни случки и истории. Вдъхновени от творческикя дух на писателя, децятя ат група Незабравка изработиха книжка с илюстрации по приказката Червената шапчица.

Интересът към книгата е безценен. Нека насърчаваме децата да общуват с книгите, да опознават света чрез книгите. Всичко започва от детството  – четете и ги насърчавайте да разказват !

С инициативата “Пътуваща детска библиотека” бе открита Седмицата на детската книга в ДГ 14 „Дружба“. Всички деца получиха своето вълшебство под формата на книжки с приказки, стихове, разкази, гатанки, детски енциклопедии и др.

Заедно с книгите, децата получиха и писмо- изненада от директора на детската градина г- жа Елена Гаданчева. Чрез него, тя отправи пожелания към децата да се потопят във вълшебния свят на приказките, да мечтаят, да открият нови светове, разгръщайки страниците на книгите.

В библиотеката

Едно  вълнуващо  посещението в ОУ „Черноризец Храбър“ на децата от група Незабравка и Ян Бибиян в седмицата на детската книга. Прекрачвайки прага на училището децата първо посетиха библиотеката и се впечатлиха от установеният ред и правила по който бяха подредени книгите.

Тук откриха и много познати заглавия на книги и как могат да станат читатели на библиотеката. Отговориха и на много въпроси –  защо казваме, че библиотеката е съкровищница, защо е важно да четем, какво ни дава книгата, какви книжки обичат да им четат. Някои от децата се похвалиха, че вече могат да четат и сричат.

С вълнение децата влязоха и в стаите на първокласниците. Всички наблюдаваха в захлас как учениците отговарят на зададените им въпроси от урока. А след това първокласниците им разказаха за правилата и празниците в училище. По лицата на всички имаше усмивки, увереност и желание скоро да прекрачат прага на училището.

Електронна книжка

Предлагаме Ви нашата електронна книжка с приказки за всеки ден от Седмицата на детската книга и изкуствата за деца.

Аз съм книжка веселушка,
ваша най – обична дружка!
Приказчици зная чудни
за петленца ранобудни,
за Мецана и Щурчето
и за трактора в полето!
С мойте песнички звънливи
ще пораснете щастливи!
Аз съм книжката любима,
колко радост в мене има!

(Веса Паспалеева)

КНИГАТА – чудна врата към света.

Чудната врата
Тук ще ви разкажа в стих
случка най-забавна:
как света за миг открих,
как света обиколих,
без дори да шавна.
Как? С ракета? На балон?
На хвърчило ново?
С кон? На кораб? На файтон?
През вратичка от картон
влязох и – готово!
Влязох и се озовах
в Африка гореща,
в джунглите опасни бях,
зърнах слон да крачи в тях,
с тигър имах среща.
После като водолаз
слязох в океана,
в прерията подир час
яздех със ловците аз –
жив мустанг да хвана.
А оттам – в тайгата, сам,
на шейна с елени.
Подир миг – далеч оттам,
покорих връх голям
в Алпите студени.
Где не бях? В коя страна
по света не скитах?
С колко много племена
и страни ме запозна
таз врата открита!
Най-далечните места
мога в миг да стигам,
щом си имам към света
тази шарена врата,
тази чудна книга!