С любов към Черно море

Дни на действие – За чист бряг и живо море

Дните на действие по повод – 31 октомври – Международен ден на Черно море бяха отбелязани с редица инициативи и дейности, обединени под мотото:

,,Обичаме морето с безкрайните лазури! 
То е живот, то е сила, то е здраве, то е забавление!
Нека го пазим ЖИВО
!

  • Заедно за чисто море – инициативи на морския бряг

Малките възпитаници от група ,,Мики Маус“  при ДГ,, Дружба“ , съвместно с родители и учители  се вкючиха в почистване на морския бряг. Обединени от идеята те осмислиха необходимостта  и отговорноста  на всеки един от нас  за  неговото опазване. А  допирът до морето им  донесе много положителни емоции и игри.

За добрия пример да почистим брега:

  • Детския еко парламент „Подай ръка на морето по Детски“

На 31 октомври, в конферентна връзка, децата от подготвителните групи „Ян Бибиян“ и „Незабравка“ участваха в онлайн дебат с деца от ДГ № 11 „Незабравка“.

Децата показаха значими познания по четирите разглеждани теми: какво знам за Черно море, защо и кога казваме, че морето е тъжно/щастливо/, кои са стопаните на Черно море и важни акценти за морето и хората.

В дебата се включиха родители от двете детски градини, представители на Басейнова дирекция, учители и деца от детска градина Дружба. Г-жа Ройдева – младши инспектор в Басейнова дирекция поздрави децата за тяхната любознателност и активна позиция и им разказа как те се грижат за морето. В края на дебата децата от ДГ № 14 „Дружба“ – носител на приз Зелен флаг, споделиха отворено писмо с призиви и апели към всички да пазят морето живо.

  • В подводния свят на морето – заедно в Аквариума

В почивните дни деца и родители от група „Смехорани“ посетиха аквариума и се запознаха с впечатляващата колекция от сладководни и морски обитатели, представени в естествената им среда. Препарираните представители от Световния океан предизвика много възгласи. Интересни за децата бяха и многобройните видове рапани, миди, водорасли и микроорганизми. Заредени с много впечатления те продължиха своята експедиция край морето – събираха мидички, наблюдаваха вълните и слушаха какво им говори морето.

  • Играем, учим, творим с Морето

Организираните педагогически ситуации с акцент опознаване, опазване и грижа за морето преминаха при засилен интерес и активност. Изказваха се различни предположения какво ще се случи ако…..

Занималните се превърнаха в художествени галерии на рисунки, колажи, макети всяко с послание или кратко обещание.

  • Да се докоснем до морето чрез изкуство – еко пътешествие с морски приказки

Чудния свят на морето децата опознаха от приказки, видеопослания и клипчета. Интересна и любими за децата стана книжката „Детско море“, събрала в себе си рисунки, стихове и разкази на деца-творци в конкурса. Те откриваха красиви думи за морето и неговите брегове, за вълните и  морските обитатели. Изкуството е най-прекия път до знанието и вдъхновението.