Учим за гората

В периода 01- 07. 04. 2024г ДГ 14 „Дружба“ обявява Дни на действие, посветени на Седмицата на ГОРАТА и ЗДРАВЕТО.

През цялата седмица нашите малки изследователи ще имат възможност да се потопят в магията на горите и да открият нови предизвикателства за здравето.

Нека ЗАЕДНО да насърчим и подкрепим децата в активностите. Бъдете наши гости и нека ЗАЕДНО четем книги за гората, птиците и здравето. Включете се в кампанията „Лист по Лист“. Нека намалим отпадъците чрез разделно събиране и рециклиране. Нека направим малки стъпки към постигането на по-зелен и устойчив свят.

ЗА ГОРАТА – ИЗВОР НА ЗНАНИЯ, КРАСОТА И ПРИЯТНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ

В дните на действие посветени на Седмицата на гората, децата от всички възрастови групи извървяха пътя на познанието и откривателството.

Най-малките ни възпитаници в горско пътешествие откриха пролетните вълшебства в гората и се запознаха с нейните обитатели.

Техните приятели от група Мики Маус и Мечо Пух разбраха как расте гората и откриха скрити семенца в шишарки и шушулки, а след това от сръчните им ръце чрез рециклиращо изкуство се роди вълшебния свят на гората, реката и горските обитатели. А двора бе почистен от падналите клоники и с тях се децата създаваха дървестна арт инсталация с различни творчески решения.

Децата от група Делфинче и Пчеличка демонстрираха знания за правила в горското царство и разказаха с кратки послания „Молбата на дърветата“. С подкрепата на своите учители поставиха визуализирани призиви по ствола на дърветата в двора на детската градина. Така напомниха на малки и големи важни правила за опазване на горското ни богатство.

Дигиталните игри и загадки в еко приказката „Горо ле, горо зелена – ползи и продукти от гората“ не затрудниха бъдещите първокласници. Всяко предизвикателство ги приближаваше до горската изненада – работилничка за карнавални маски. Кроиха, рязаха, оцветяваха и занималнята се превърна в истинско царство на животните.

С ЧЕТКА И БОИЧКИ

Една творческа инициатива за седмицата на гората. Децата от всички възрастови групи твориха, пресъздавайки в рисунки, апликации, колажи разнообразието на горската екосистема. Организираната изложба предизвика нови дебати за гората и нейните богатства, за горските обитатели и грижата да опазим природата.

Еко съвети на ДГ Дружба 

  • При общуване с природата насочвайте вниманието на децата към всеки детайл. Нека обследват, опознават растителния и животински свят. Нека чуят какво нашепва тревата, земята. Нека прегърнат дърво за сила и щастие.
  • Създавайте арт композиции с наличните природни ресурси – камъчета, листа, паднали клонки. Запечатайте я в снимка, за да споделите творческия порив на вашето слънчице.
  • Помнете – чрез преживяване, интереса към знания е по-голям, а познанието – може да е и за цял живот.