Кефирът за добро детско здраве и имунитет

Кефирът е подобен на киселото мляко.
По какво си приличат и различават?

  • И при двете напитки се използва прясно мляко;
  • Различен е начина на заквасване: при киселото мляко се използва закваска с 2 млечно-кисели бактерии, а при кефира закваската представлява специална гъба, наречена „кефирена гъба“ или „тибетска гъба“;
  • В киселото мляко има максимум 2 полезни бактерии: Лактобацилус Булгарикус и Термофилус Стрептококус. В кефира има до 30 вида полезни бактерии и дрожди. Това определя по-добрите лечебни качества на кефира.
  • И двете напитки могат да се приготвят в домашни условия;
  • Кефирът, приготвен вкъщи, има истински и леко кисел (резлив) вкус, докато киселото мляко има по-неутрален вкус.

  Носителят на Нобелова награда д-р Иля Мечников е един от първите учени, които признават ползата от консумирането на ферментирали храни. Изледванията му в началото на 1900г. са фокусирани върху киселото мляко, консумирано в България. Той е вярвал, че ежедневната консумация на кисело мляко е важен принос към по-добро здраве и дълголетие.

Днес, ако търсим в интернет информация за пробиотиците, ще намерим почти безброй доводи за тяхната полезност. Истината е, че приготвянето на ферментирали храни вкъщи, и по-специално на кефир, е забавно, евтино и много по-полезно от една капсула изсушени бактерии.

И така, предимствата на кефира са повече и той дори може да се използва като лекарство за храносмилателната система. Лесно смилаем е и съдържа малко лактоза, особено ако се остави да ферментира за по-дълго време. Протеините, които съдържа, също се разграждат в предхраносмилателно състояние.

С какво кефирът е полезен за децата?

  • Кефирът съдържа много важни витамини и минерали. Той е богат източник на витамините А, В2, В12 и К. Най-важните минерали, открити в кефира, са калций, фосфор и магнезий. Те са особени необходими на децата за изграждането на тяхната костна структура.
  • Кефирът оказва стимулиращ ефект върху имунната система и по този начин подобрява способността на организма да се бори с болестите.
  • Кефирът е най-добрия естествен пробиотик. Антибиотиците, давани на децата, разрушават тяхната чревна флора. Полезните микроорганизми в кефира регенерират и поддържат чревната флора и гарантират доброто усвояване на храната.
  • Кефирът действа успокоително и благоприятства поддържането на нервната система. Това свойство на кефира се дължи на наличието на аминокиселини като триптофан. С кефира Вашето дете ще е спокойно и ще има добър сън.

Допълнителна информация :

Статията е подготвена от здравния портал „Фунгомун“.