7 ползи от гъбите за здравето на децата

Имате ли капризно дете вкъщи?
Чудите ли се как да включите гъбите в диетата на детето си?
Всички знаем как плодовете и зеленчуците с ярки цветове са от полза за децата, но какви са ползите от скучно изглеждащите гъби?

Гъбата не е нито зеленчук, нито плод. Това е годна за консумация гъба, отглеждана в гори или тревисти площи. Всички сортове гъби, било то Портобело, шийтаке или кладница, са заредени с основни хранителни вещества.

Здравният портал Фунгомун дава информация за 7-те ползи за децата от употребяването на гъби:

 1. Гъбите са отличен източник на витамин D.
  Повечето деца страдат от дефицит на витамин D. Уверете се, че децата ви не страдат от дефицит на витамин D, като им давате порция гъби всеки ден.

 2. Подобряват метаболизма:
  Редовният прием на гъби подобрява метаболизма на вашето дете. Гъбите са богати на витамин В12, фосфор и други основни хранителни вещества, които го поддържат енергичен през целия ден.

 3. Богати на желязо:
  Гъбите са отличен източник на желязо. Желязото насърчава образуването на нови кръвни клетки, като по този начин доставя кислород в различните части на тялото. Така че, подобрете нивата на желязо на детето си, като приготвяте у дома порция гъби всеки ден.

 4. Повишават имунитета:
  Изследване на Американското общество за хранене заключава, че гъбите стимулират и регулират имунната система. За всяко растящо дете е необходима силна имунна система, която предотвратява често срещаните заболявания. Гъбите също насърчават узряването на дендритните клетки или клетките на имунната система от костния мозък. Подобряват имунитета на тялото, предпазвайки го от нахлуване на микроби.

 5. Богат източник на антиоксиданти:
  Гъбите са отличен източник на антиоксиданти. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, причинени от окисляването в тялото. Антиоксидантите също така насърчават здравето на кожата и предотвратяват заболявания.

 6. Богати на калций:
  Наред с витамин D, гъбите също са богат източник на калций. Високите нива на калций в гъбите ще помогнат на детето ви да израстне много. Калцият също стимулира усвояването на желязото. Гъбите са богати и на двете и са отлични за деца.

 7. Насърчават здравето на отделителната система:
  Селенът в гъбите помага да поддържате отделителната система на вашето дете здрава. 100 грама сурова гъба кафява Печурка ще осигурят на вашето дете 47% от дневната стойност на селен. Гъбите също намаляват риска от рак на пикочния мехур.

Гъбите са изключително здравословни, но не се приемат добре от всички деца.

Затова здравният портал Фунгомун препоръчва приема на лекарствени гъби като хранителна добавка.

Най-доброто решение за имунитета на децата дава младата гъба Рейши (Ганодерма Лицидум).

Това е лекарствена гъба на прах, която лесно може да се включи в менюто на децата. Тя притежава всичките 7 ползи, посочени по-горе.

Някои от съставките на младата гъба Рейши са:

Силното повишаване на имунитета на децата гарантира, че те няма да се разболяват често и ще са устойчиви на алергии, вируси, бактерии и други вредни фактори на околната среда.