Храненето и здравната превенция са много важен аспект на израстването. Нужно е знание в тази област, защото от подбора на храните зависи здравето. Нездравословните храни водят до болести, натрупване на токсини и преждевременно остаряване.

Въз основа на тези нужди на Вас, родителите, ДГ „Дружба“ реши да открие клуб „Здраве“.  Когато децата са вкъщи (по време на ваканции и пандемични кризи) Вие, родителите определяте хранителния режим и хранителните навици на подрастващите. В клуба ще намерите ценна информация и съвети по този въпрос.

Детската градина вече участва в програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. 

Схема „Училищен плод“ цели да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци. Защо това е важно?

В България над 20% от децата имат наднормено тегло, като над 14 на сто от тях имат свръхтегло, а между 6 и 7% страдат от затлъстяване.

Основна превантивна мярка в борбата срещу затлъстяването сред децата трябва да бъде ежедневната консумация на 400гр. разнообразни зеленчуци и плодове-оптимален прием, препоръчван от Световната здравна организация.

Високата консумация на плодове и зеленчуци сама по себе си не е в състояние да изкорени проблема със затлъстяването, но подобряването на хранителните навици на децата и подрастващите спомага за подобряване на тяхното здраве. Храненето на детето в периода на училищната възраст е много важно за неговото развитие и растеж и за цялостния му психологически и физиологически комфорт. През този период се създават трайни хранителни навици-както добри, така и вредни, които много трудно могат да бъдат коригирани впоследствие.

Естествените климатични условия в нашата страна са предпоставка за голямо разнообразие от плодове и зеленчуци през по-голямата част от годината. Б-я е традиционен производител на ябълки, праскови, череши, круши, сливи, десертно грозде, както и домати, краставици, пипер, моркови, репички.

Препоръчително е децата да приемат зеленчуци и плодове няколко пъти дневно, по възможност при всяко хранене.

 

Схема „Училищно мляко” има за цел да насърчава консумацията на прясно и кисело мляко и на други млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата

Прилагането на тази схемата в училищата ще увеличи консумацията на мляко и млечни продукти от деца и ще допринесе за формирането на здравословни хранителни навици,

Схемата „Училищно мляко” в учебните заведения се прилага за постигане на следните цели:

  1. трайно увеличаване на делът на млякото и млечните продукти в храненето на децата, във възрастта, когато се оформят хранителните им навици;
  2. повишаване в дългосрочен план консумацията на мляко и млечни продукти сред децата, за да се създадат и насърчат здравословни хранителни навици;
  3. стимулиране производството и реализацията на мляко.
Диетично хранене в детската градина

В ДГ 14 „Дружба“са въведени правила за деца със специфичен режим на хранене. 

 

Утвъдени са 4 диетични режима:

  1. Безглутенов режим;
  2. Безказеинов (безмлечен) режим;
  3. Безглутенов, безказеинов режим;
  4. Безглутенов, безказеинов режим, без риба, цитроси и яйца.

Вредни навици:

Затлъстяването при децата

Хамбургери, чипс, желирани бонбони, торти, кексчета, вафли… Всичко това заобикаля децата ни и е ежедневна част от менюто им. За някои родители това е безобидно, други все повече започват да разпознават проблема. А именно – затлъстяване при децата. Съвсем естествено е, че основни виновници за затлъстяването на децата им са родителите.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Обездвижването при децата

Обездвижването през последните години обхваща както възрастните, така и децата. Увеличава се времето, през което децата и родителите са в статично състояние и не се движат активно. Те все повече са пред телевизора или компютъра, вместо да спортуват и се разхождат навън. 

Хипокинезията е предпоставка за развитие на сериозни заболявания като затлъстяване, диабет, артериална хипертония, сърдечно-съдови нарушения, психосоциални проблеми и някои видове ракови болести.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

 

Влиянието на замърсения въздух

Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови пространства, сред газовете на хиляди автомобили без контакт с природата.

Tова неминуемо се отразява на здравето на малките същества.

Какво трябва да знаете вие като родители, за да може да ги предпазите максимално?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Болести:

Скарлатина

Скарлатината е вид шарка характеризираща се с висока температура,типичен обрив и ангина Причинителят на скарлатината е един бактерий наречен бета-хемолитичен стрептокок от група А. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на заболелите да си изработят пълноценен имунитет, се срещат повторни заболявания в 5-10 %.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Кашлица

Една от най- често срещаните причини родителите да заведат детето си на лекар е упоритата и мъчителна кашлица.

Причинена най- често от вирусни инфекции (които предизвикват възпаление на лигавицата и дихателните пътища) кашлицата е защитен рефлекс, благодарение на който белите дробове се изчистват от влагата и дразнещите частици, намиращи се в тях.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Коронавирус и как да говорим с децата за него?

Вирусните инфекции при децата са особено притеснителни и тревожат всеки родител. 

Но как родителите да обяснят на децата си какво е „коронавирус“?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Електронни книжки за здравето