Затлъстяване при децата

Хамбургери, чипс, желирани бонбони, торти, кексчета, вафли…
Всичко това заобикаля децата ни и е ежедневна част от менюто им. За някои родители това е безобидно, други все повече започват да разпознават проблема. А именно – затлъстяване при децата. Съвсем естествено е, че основни виновници за затлъстяването на децата им са родителите.

Днес може често да видим как отегчени майки залъгват капризите на децата с шумоляща торбичка пълна с нещо мазно и нездравословно, което трудно може да наречем храна или с консервирани кремчета с всевъзможни цветове. Според американски диетолози, ако детето затлъстее до четиригодишна възраст, най-вероятно то ще остане с наднормено тегло. Причината е, че организмът привиква на определен режим на хранене. Освен това на клетъчно ниво започва да трупа много по-лесно мазнини. Важно е да правите разлика между пухкавите деца и тези, които имат проблеми със затлъстяването.

Затлъстелите деца имат видимо натрупани мазнини, понякога кожата им изглежда релефна и натрупаните мазнини са отпуснати. Затлъстяването води и до много други усложнения с времето. Затлъстелите деца са много по-податливи на диабет, сърдечносъдови заболявания, заболявания на дихателната и ендокринната системи.

Основна и главна вина за затлъстяването е начинът на хранене. Изтърканата реплика, че храната трябва да е балансирана вече само минава покрай нас и не й обръщаме внимание. Намаляване на мазнините и въглехидратите, увеличаване на витамините и белтъчините.

Децата имат нужда от мляко, яйца, плодове и зеленчуци, риба, нетлъсто месо. Никой не говори, че трябва да забравят за тестените закуски, но просто трябва да в умерени количества. Опитвайте се да приготвяте домашни палачинки и питки, вместо да купувате готови.

Колкото по-необработена е храната, толкова по-полезна е за детето. Всички видове храна в лъскави опаковки, с редица подобрители, консерванти и подсладители е изключителна вредна.

Колкото по-рядко детето яде такива неща, толкова по-добре.

Генната предразположеност също е фактор, който може да доведе до затлъстяване. Ако родителите имат склонност към напълняване, това най-вероятно ще доведе и до склонност на детето към напълняване. Гените трудно могат да бъдат преодолени и поради факта, че децата следват хранителните навици на родителите си, което често се хранят нездравословно.

Как може да решим този проблем?

Много по-лесно е да не позволим детето да стане пълно, отколкото след това да го подлагаме на мъчителни за него диети. Много е важно още от най-ранна възраст да научите детето да се храни правилно. Зеленчуците и плодовете няма да му се виждат безвкусни, ако то е научено да се храни с тях. Проблем при много подрастващи е, че те не обичат вкуса на по-голямата част от здравословната храна и са привикнали към твърде пикантните и сладки видове храна. Именно затова се опитвайте да контролирате какво яде, особено в първите години на живота му, когато избора на менюто му зависи изцяло от вас. Уведомете за това и всички близки и баби, за да няма недоразумения, когато започнат да го засипват с лакомства.

За измерване на Индекса на телесната маса на децата има специална формула, която се изчислява като тази за възрастните, но резултатите се интерпретират според годините и пола на детето. Помолете вашия педиатър да ви обясни подробно как да пресмятате ИТМ на вашето дете. След обстоен преглед той може да прецени дали детето има склонност към напълняване и затлъстяване.

->>към началното меню

Обездвижването – рисков фактор при децата

Обездвижването през последните години обхваща както възрастните, така и децата. Увеличава се времето, през което децата и родителите са в статично състояние и не се движат активно. Те все повече са пред телевизора или компютъра, вместо да спортуват и се разхождат навън. 

Хипокинезията е предпоставка за развитие на сериозни заболявания като затлъстяване, диабет, артериална хипертония, сърдечно-съдови нарушения, психосоциални проблеми и някои видове ракови болести. Профилактиката на тези заболявания е най-вече чрез повишаване на физическите упражнения и спортната дейност, както на децата, така и на родителите.  

Движението се отразява на здравето като:

 • Подобрява физическо развитие и развива правилна телесна стойка, което е предпоставка за нормално функциониране на органите и системите, особено на белия дроб и сърцето.
 • Развива добра мускулатура и повишава костната плътност. Движението е най-добрата профилактика на затлъстяването и остеопорозата.
 • Подобрява психо-емоционалното развитие и социалното общуване.
 • Развива полезни качества при децата като сръчност, координация и гъвкавост.
 • Децата се научават да играят в отбор, да работят с други деца, да преследват с тях обща цел и да намерят мястото си в общността.
 • Децата изпитват удоволствие от играта и тя им носи радост.

ДВИЖЕНИЕТО Е ЕСТЕСТВЕНА ПОТРЕБНОСТ НА ВСЯКО ДЕТЕ.
И Е НЕОБХОДИМО ТО ЕЖЕДНЕВНО ДА ИГРАЕ И СПОРТУВА. 

Няма голямо значение какво ще спортува детето, важното е да го прави с радост. Ако детето изрази желание да посещава определен вид спорт е добре родителите да го подкрепят. Разходките и игрите навън подобряват не само двигателната активност, но и закаляват и повишават апетита на детето. 

Как да се повиши двигателната активност на децата и родителите:  

 • Родителите трябва осигурят ежедневно на детето си разходки и игри по няколко часа навън, дори при лошо време. Разходките да са в градинка или парк, където децата да тичат , да се катерят, да се пързалят и люлеят активно.
 • Родителите да отделят време за спортни игри с детето. Подходящи за тази възраст са игрите с топка, карането на колела, ролери и др. Съвместното спортуване се отразява благоприятно и на родителите и подобрява общуването им с детето.
 • Детето да се включва в групи по народни и модерни танци, гимнастика, плуване, футбол, ски, и др., които се провеждат в детското заведение или училището, което посещава.
 • Родителите да ограничат престоя на детето пред телевизора, компютъра или електронната игра, а да играят и спортуват с него навън.
 • Детето е подходящо да се включва в домакинската работа в къщи – да подрежда дрехите и играчките си; да помага при пазаруването, приготвянето и сервирането на храната. 

Оптималният двигателен режим е основно средство в профилактиката на редица заболявания и отклонения във физическото развитие на децата и родителите.

Хипокинезията е проблем, при който за да се получи желан и траен резултат за подобряване на здравето, е необходима промяна в начина на живот на цялото семейство. 

Важно е да се знае, че движението е необходимост не само за детето, но и за родителите, които също трябва да повишат двигателната си активност. 

Движението може да замени много лекарства, но нито едно лекарство не може да замени движението!

>>към началното меню

Влиянието на замърсения въздух

Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град?

Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови пространства, сред газовете на хиляди автомобили без контакт с природата Tова неминуемо се отразява на здравето на малките същества. Какво трябва да знаете вие като родители, за да може да ги предпазите максимално? Животът в големия град има несъмнени преимущества. В него вашето дете има по-големи възможности да развие своите способности и да получи по-добро бъдеще. От малко то свиква лесно да се приспособява към нова среда и да общува с околните. Не така положително обаче се отразява градската среда върху детското здраве.

Болести на големия град:

 • Бронхиална астма – отдавна е установено, че колкото по-голямо е индустриалното производство в един град, толкова повече нараства процентът на страдащите от бронхиална астма, най-вече децата. 
 • Атопичен дерматит – около 10% от децата, родени в градска среда страдат от това заболяване. Проявява се със свръх сухота на кожата, раздразнение и предразположеност към инфекции.

Децата в големите градове в сравнение с тези от малките населени места, много по-често страдат от вирусни и бактериални заболявания. Причина за това е не само голямото скупчване на хора, но и замърсителите от околната среда, които отслабват защитните сили на детския организъм.

Как да ги защитите:

 1. Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от оживените пътища концентрацията на автомобилни газове намалява с няколко пъти.
 2. Опасностите дебнат не само по улиците. За съжаление въздухът у дома е 2 до 10 пъти по-замърсен от външния. Причина за това са синтетичните материали в бита, плесените и използването на газови котлони. За да се избавите от домашното замърсяване проветрявайте често, използвайте йонизатор за въздух и отглеждайте пречистващи въздуха растения. Такива са например азалията, бегонията, папратите и японската аукуба.
 3. Почиствайте дома всеки ден, за да се отървете от акарите. Най-добре е в детската стая изобщо да няма килим, тежки завеси, тапицирани мебели
 4. Децата се нуждаят от ежедневна разходка на „чиста територия”, далеч от суматохата и замърсения въздух. Не се притеснявайте да ги извеждате в парка, дори и в студените зимни дни. замърсеният стаен въздух е много по-опасен за тяхното здраве от ниските температури.
 5. И не на последно място, закалявайте детето. Това ще подсили неговия имунитет и ще го предпази от неприятните настинки при рязката смяна на времето.

->>към началното меню