Скарлатина

Скарлатината е вид шарка характеризираща се с висока температура,типичен обрив и ангина.

Причинителят на скарлатината е един бактерий наречен бета-хемолитичен стрептокок от група А. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на заболелите да си изработят пълноценен имунитет, се срещат повторни заболявания в 5-10 %.

Заболяването е най-разпостранено предимно през есента и зимата. Източник на инфекцията е болният човек и здравият заразоносител. Боледуват предимно деца от 1 до 9 годишна възраст.

Механизмът на предаване на заразата е, въздушно-капков. Друг възможен механизъм на предаване на инфекцията е контактният посредством заразени предмети.

Клинична изява:

Инкубационния период на заболяването е от 1 до 12 дни, средно 3-5 дни. Обикновено заболяването започа с висока температура и болки в гърлото. До 24 часа след това се появява обрив, като обикновено започва зад ушите, a по лицето се появява дифузно зачервяване по бузите и бледост около устата под формата на триъгълник. След това се появява дребно-петнист обрив по гърдите, гърба и особено по свивките на лактите, мишниците и слабините където се появяват червени линии в сгъвните повърхности. При притискане на кожна гънка на гърдите между палеца и показалеца се появяват точковидни подкожни кръвоизливи. Кожата става като настръхнала от студ като гъша кожа. Гърлото и сливиците са силно зачервени и често покрити с белезникави налепи. По мекото небце се появява дребен точковиден обрив.Увеличават се шийните лимфни възли, особено тези под ръба на долната челюст. През първите няколко дни езикът е покрит с бял налеп,а след това налепите започват да се очистват първо по ръбовете като накрая езикът става малиновочервен.

Има и нетипични форми на протичане:

 1. Скарлатина без обрив
 2. Екстрабукална форма (инфекциозното огнище не е в устната кухина)-при нараняване на кожната повърхност или изгаряне и последващо инфектиране на раната.В такива случаи инкубационния период е по-кратък и обривът е особено интензивен около мястото на раната.
 3. Тежки форми започващи с много висока температура,многократни повръщания,замъгляване на съзнанието и прояви на менингоенцефалит (възпаление на главния мозък и неговите обвивки).Обривът се появява обикновено по-късно, често с подкожни кръвоизливи и посиняване на кожата. Кръвното налягане спада и пулсът се учестява. При формите протичащи със сепсис (отравяне на кръвта) се появяват инфекциозни огнища и по другите органи-бял дроб, черен дроб, далак, нервна система, стави и др. Усложнения на скарлатината. В днешно време те са много редки предвид навременното разпознаване и ефективно лечение на болестта.

Ранните усложнения на скарлатината включват:

 1. Възпаление на лимфните възли.
 2. Отити,синуити
 3. Артрит и др.

Лечение

Лечението на Скарлатината е много ефективно, след откриването на Пеницилина към който стрептококът е все още доста чувствителен. В днешно време се употребява пеницилин на таблети – Оспен, който е особено подходящ за лечение в домашни условия ,като се провежда 10-дневен курс на лечение в комбинация с витамини и противоалергично лекарство (Перитол сироп,Ципротол, Калергин и др.) При наличие на непоносимост към Пеницилин се прилага друг антибиотик от групата на макролидите-Еритран,Макропен.

Профилактика.

Заболелите пациенти се изолират за 10 дни в дома,а тези които са били в контакт с тях за 7 дни. С цел установяване на късните усложнения на болестта се правят изследвания на всеки 7 дни от началото на заболяването до 21-я ден.

->> към началното меню

Кашлица

Една от най- често срещаните причини родителите да заведат детето си на лекар е упоритата и мъчителна кашлица.

Причинена най- често от вирусни инфекции (които предизвикват възпаление на лигавицата и дихателните пътища) кашлицата е защитен рефлекс, благодарение на който белите дробове се изчистват от влагата и дразнещите частици, намиращи се в тях.

През първата година на детето кашличният рефлекс все още е несъвършен: дихателните мускули са още слаби и недостатъчно развити, а ребрата могат да осъществяват само неголеми движения така, че кашличния тласък се получава слаб и неефективен. Ето защо през първите месеци от живота на децата при възпалителни заболявания на дихателните пътища кашлицата може да отсъства като симптом. А бебетата не могат да опишат с думи симптомите си. Навременната лекарска намеса е изключително важна.

За „лаещите” и задушаващите кашлици

Когато детето кашля, това е знак, че дихателните му пътища не функционират правилно. Често кашлицата се появява при попадане на чужди тела в дихателните пътища или при вдишването на вещества- дразнители (домашен прах, химически вещества, аерозоли, цигарен дим). Много често кашлицата съпровожда острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ), за които са характерни и запушването на носа, болките в гърлото, повишената температура и отпадналост. Инфекциозно- възпалителният процес може да се развие както в горните (нос, носоглътка, фаринкс), така и в долните дихателни пътища (ларинкс, трахеи, бронхи, бели дробове).

Причина за появяването на кашлица при децата могат да бъдат и хроничните възпаления на носа, на синусите или фаринкса, а също и увеличените сливици. В зависимост от количеството и вида на храчките кашлицата може да бъде влажна (когато при кашляне обилно се отделят храчки) и суха.

Остра или хронична?

В зависимост от продължителността си кашлицата тя се дели на остра (ако малкото кашля в продължение на 3-7 дни) и хронична (ако продължи 3-8 седмици и повече). Според някои специалисти за хронична се смята продължителната кашлица, която се повтаря по 4-5 пъти годишно, без да е съпроводена от признаци на остра вирусна инфекция (повишена температура, втрисане и болки в гърлото).

Характерът на кашлицата и вида на храчките могат да бъдат симптоми за определено заболяване и да помогнат за поставянето на точната диагноза. Например при круп (вирусна инфекция на дихателните пътища, засягаща най-често децата на възраст между 3 месеца и 3 години) кашлицата е силна и наподобява на кучешки лай. Мъчителната, душаща, непродуктивна и пристъпообразна с дълги дълбоки вдишвания кашлица, която често се появява през нощта, е характерна за коклюша. Ако кашлицата е с храчки и е съпроводена от рязко повишение на температурата, то може да се заподозре развитието на бронхит. Слузестите храчки са характерни за острите респираторни вирусни инфекции, а гнойните – за бактериалните инфекции на дихателните пътища. Ако храчките са малко, но гъсти, придружени от трудно поемане на въздух, свистящи хрипове и пристъпи на задушаване – това най- вероятно е астма.

Въпросът с лечението на кашлицата

Няма две мнения по въпроса: кашлицата обезателно трябва да се лекува. Ако не се вземат навременни мерки, съществува опасност да се развият тежки и дори опасни за живота на детето усложнения (бронхит, пневмония) или преминаване на болестта в хронична форма, което изисква сериозно лечение и предписание на антибиотици.

Лечението на кашлицата трябва да започне още с появяването й, за да се отстранят причинителите (разбира се, под лекарски контрол). Първо се определя вида на кашлицата – суха или влажна. Сухата се лекува с противокашлични препарати, които успокояват центъра на кашлицата в продълговатия мозък. За лечението на влажната кашлица са нужни средства, които да разредят храчките и да ги изведат от бронхите: отхрачващи (подбел, девесил, етерични масла, женско биле), муко- регулиращи и муколитични препарати. Бъди предпазлива с препаратите от растителен произход, защото не се знае дали малкото няма да прояви алергична реакция към някоя от съставките. Избирайки лекарство за кашлица, предпочитай течните лекарствени форми: сиропи, разтвори, капки, суспензии. Те лесно се дозират в зависимост от възрастта на детето и лесно се преглъщат. Не бързай да вземеш първият рекламиран препарат, а непременно се консултирай с педиатъра.

Полезни съвети

 • Предлагай на болното повече топли напитки (чай, компот, зеленчуков бульон) – това ще помогне за втечняване на секретите и ще улесни отделянето им от бронхите.
 • Погрижи се за влажността на въздуха в помещенията с помощта на специален овлажнител или поставяйки съд с вода в стаята.
 • Не пуши в помещението, в което се намира детето и избягвайте местата, в които е силно задимено.
 • Пази детето от вдишване на химични продукти (аерозоли, прахове, почистващи средства).
 • Овлажнявай лигавиците на носа и гърлото на болното с инхалации.
 • Закалявай детето – разхождайте се често на свеж въздух, запиши го на плуване, сутрин тичайте в парка.
 • Укрепи имунитета на детето – давай поливитаминни комплекси, обогати менюто му с повече свежи зеленчуци и плодове, а също и с кисело- млечни продукти, от които най-силно действие има КЕФИРА. 

Използвани са материали от сайта http://www.moetodete.bg/detski-bolesti/sbogom-na-kashlicata.html

->> към началното меню

Коронавирус и как да говорим с децата за него

Вирусните инфекции при децата са особено притеснителни и тревожат всеки родител. Успокояващото в случая е, че при децата инфекцията протича по-леко, отколкото при възрастните.

 • Децата на всяка възраст са податливи на инфекция с новия коронавирус, като не се наблюдава разлика между момчетата и момичетата под 18 години.
 • Най-уязвими на инфекцията са новородените и кърмачетата (под 1 година).
 • Средната възраст на децата с COVID-19 в Китай е била 7 години (между 2-13 години), с леко преобладаване на момчетата (56,6%).
 • Над 90% от всички деца не са имали оплаквания или са били с леки симптоми на инфекцията.
 • Средно 2 дни е било времето от началото на симптомите до поставянето на диагнозата (от 0 до 42 дни).
 • Предаването на инфекцията е било по въздушно-капков път от човек на човек.
 • Най-характерните симптоми на COVID-19 при деца са били висока температура, кашлица, хрема, болно гърло, умора, повръщане, гадене и диария.
 • От кръвната картина са наблюдавани нормален или намален брой левкоцити и намален брoй лимфоцити, повишено CRP.

Смята се, че повечето деца са заразени от членове на техните семейства, или други деца, болни от COVID-19, но не и чрез посещение на пазарите за морски дарове, както се смята, че е тръгнала инфекцията при възрастните.

Също така, все още се търсят обяснение защо COVID-19 протича сравнително по-рядко при децата. Предполагат се различни фактори, както такива, свързани със самия вирус, начин на предаване, така и фактори, свързани с детския организъм, неговата имунна система и други.

Като утежняващ фактор при децата се смята ранната възраст при заразяване (под 1 година) и наличие на друга респираторна инфекция, протичаща едновременно. По тези причина е особено добре да се спазва добра хигиена и избягване на контакти с потенциално болни лица.

Как да говорим с децата за него?

 • „Коронавирус“ е името на група вируси, от които хората могат да се разболеят.
 • Вирусите са съвсем мънички организми, които не можете да видите. Те се виждат само с много специални лупи за разглеждане на малки неща. Тъй като са толкова малки, те лесно могат да влязат в тялото и могат да разболеят хората
 • Коронавирусите са вид вируси, които са наречени така, защото изглеждат все едно имат корони.
 • Коронавирусите съществуват от много години, но наскоро се появи един нов член на тяхното семейство , който се нарича „коронавирус 2019“, за който никой не знаеше!
 • Затова сега изучаваме как този вирус преминава от един човек на друг и какво прави вътре в телата ни, за да ни разболее.
 • Много е известен, защото е нов!

Може ли да влезе в моето тяло?

 • Да. Но сам не може да лети. За да се придвижи, трябва да премине от един човек на друг. Това се нарича „заразяване“ и е начинът, по който вирусът преминава от едно тяло в друго.
 • Коронавирусът не може да скача много далеч, така че за да се придвижи, използва някои от следните начини:
 • Може да скача от ръка на ръка, когато хората се ръкуват или се докосват. Затова е важно да си миеш ръцете със сапун и вода толкова време, колкото продължава една песен. Може да се измиеш и с препарат на спиртна основа, който изсъхва сам.
 • През следващите няколко дни, ако някой дойде и иска сърдечно да те поздрави, можеш да му помахаш с ръка, без да го докосваш. Можеш да го поздравиш също толкова топло и с жестове и усмивка!
 • Вирусът може да се пренася и в капчиците слюнка, които се разпръскват, когато говорим, кашляме или кихаме. Ако видиш някой да кашля или да киха, по-добре стой по-далеч, за да не стигнат  капчиците до теб.
 • Може също да чака на масаили на някакви мебели, докоснати от човек, заразен с вируса, и да се прехвърли на следващия човек, който докосне тези мебелиили предмети. Но не се притеснявай, защото ако те са добре почистени, там вече няма вируси.

->> към началното меню