STEAM седмица в група Лъвчета

Опознавайки света на Динозаврите, децата от група Лъвчета се превърнаха в изследователи, палеонтолози, художници, конструктори.

Неизвестното ги завладя още в началото. Авторската презентация, провокираща детската любознателност, ги пренесе назад във времето, когато на Земята са царували динозаврите и е съществувал само един континент наречен Пангеа.

А след това, енциклопедиите бяха техни първи помощници, за да опознаят още по-добре света на динозаврите, видовото им разнообразие и начин на живот. Богатата игрова база от динозаври бе ефективен инструмент и за затвърдяване на математическите познания, за развитие на мисленето и наблюдателността на децата.

А защо са изчезнали динозаврите? – този тема бе ключова в тяхната експериментална дейност. Опита „Вулкан“ не само разкри пред децата една от вероятните причини за изчезването на динозаврите, но ги провокира да откриват свойства на вещества при тяхното смесване.

Динозаврите и ледената епоха – още една област, която децата опознаха с лабораторни упражнения и сами откриха, че при много ниски температури водата замръзва, а в такава среда няма живот.

Темата бе много благоприятна децата да се запознаят и с професията на палеонтолога – с интерес разбраха, че това са учени, който проучват историята на живота, открит във вкаменелости. Децата в група Лъвчета влязоха в ролята на палеонтолози. С чук, длето и четка в ръка откриваха динозаври в гипсови отливки.

Седмицата бе наситена и с много художествено-творчески и конструктивни дейности. Децата рисуваха, конструираха с хартия динозаври и създадоха истински Джурасик парк. Особено вълнуваща бе изработката на талисман-медальон с отпечатък на динозавър.

          STEM стратегиите в обучението в детската градина са онази сила, която поражда жаждата за знания, интереса към книгите и творческите търсения.