STEM предизвикателства за малки и големи

Двора в детската градина се превърна в малка експериментална лаборатория. Учителите предизвикаха и малки, и големи да изследват различни вещества, да получат боя за стъкло, да откриват причинно-следствени връзки в изследваните процеси.

Част от децата влязоха в ролята на лаборанти и създадоха своя уникална боя за стъкло от лепило, веро и хранителни оцветители. Децата разбраха, че консистенцията и качеството на боята зависи от съотношението на съставките веро и лепило. С получената боя те рисуваха, а след изсъхването им се превръщаха в красиви декорации за прозорци.

 

Други се включиха в направата на дирижабли от балони и хартиени чашки. Изпълнявайки задачата те изследваха как различните размери на балоните и нарези в чашките влияят на летателните им свойства. Сами достигнаха до извода, че по-големите балони и различни видове нарези променят посоката и височината на полета. Конструираните летящи дирижабли внесоха радост и усмивки навсякъде около нас.

Децата показаха невероятна креативност и изследователски дух, въображение и творчество. Използваните хартиени чашки нашите изследователи в края на своето приключение превърнаха в красиви цветя.

Щастливи сме, че децата на Дружба не се страхуват да експериментират и правят своите първи научни открития.