Допълнителни педагогически услуги

 Добре организираната извънучебна дейност заема съществено място в системата от дейности, в които се развива и възпитава личността на детето. Дейностите се провеждат на място в детската градина, два пъти седмично съгласно сключен договор с фирмата-обучител.

1. ШКОЛА ПО НАРОДНИ ТАНЦИ

Танцът е грация, духовно извисяване… разказ на сърцето
null

 

В детската фолклорна школа се обучават и подготвят бъдещи танцьори. В уроците по народни танци вашето дете ще изучава танцови движения, артистичност, развиване на музикални умения. Методиката на преподаване в отделните групи е съобразена с възрастта и възможностите на децата. По време на обучението си, децата ще имат възможност да покажат своите умения в областта на народния танц.​

2. ШКОЛА ПО СЪВРЕМЕННИ ТАНЦИ

Танцът е грация, духовно извисяване… разказ на сърцето

 Още от детството започва и естетическото възпитание на децата, контакта им с танца и изкуството, развитието на художествено – творческите им възможности, както и формиране на умения за внасяне на естетика в дейността им и техния бит, за изява и развитие на някой специални заложби на децата.

 Съвременните танци се основават на комбинации и хореографии в стил, който ще помага на децата да контролират телата си, да се научат как да използват мускулите и ставите си правилно. Танците са действени, сюжетни. Часовете включват модерен балет, лирикъл джаз балет, стречинг и латино танци.

 В съвременните танци е заложен принципът на занимания по групово и индивидуално обучение. В процеса на работа и обучение се обръща внимание на правилната /изправена/ стойка и телосложение на детето /обърнатост на краката, падьом, правилно положение на главата, раменния пояс, ръцете и гръбначения стълб/, координация, сила и издръжливост.

3. ШКОЛА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Изучаването на чужд език спомага за масовата комуникация и разширяването кръгозора на знания. Възрастта е благодатна за започване, тъй като знанията се поднасят под формата на игра и лесно се усвояват. Използват се много нагледни материали и аудио дискове.

4. ШКОЛА ПО ХУДОЖЕСТВЕНО ТВОРЧЕСТВО И ЕТИКЕТ

Иновативна форма за социализиране на децата в съвременното ни общество. Тя стимулира свободния им избор и насоки за развитие. Целта е да се разкрие истинската природа на детето и още една възможност да му помогнем да се справя само. Да го поощрим да работи, да се концентрира, да развива чувство за ред и дисциплина, които са необходими за „живия живот“. Заниманията са под формата на занимателни, познавателни и интерактивни игри, етюди и дейности, съобразени с възрастовата група деца. Използват се разнообразни материали – хартия, картон, цветни моливи, бои, пастели, тъкани, моделин, глина, пластелин, дървени елементи, копчета, конци, прежди и др.

 

Заниманията се провеждат един път седмично по 1 астрономичен час.

 

Програмата „Художествено творчество и етикет“ се състои от няколко основни модули:

  • Модул „Творчество“ (моделиране, рисуване, приложни техники, шиене, цветове, форми, таланти)
  • Модул „Живей активно“ (спортове и активност за деца)
  • Модул „Етикет на хранене“ (полезни и вредни храни, основни правила и поведение на масата
  • Модул „Етикет на поведение“ (стойка, походка, жестове, привички, учтивост, контрол на емоциите)
  • Модул „Етикет на обноски“ (език и правила на общуване, култура на речта, презентации)
  • Модул „Етикет облекло“ (привлекателност, стил, мода, хигиена, чистота, излъчване)
  • Модул „Интелектуален избор“ (занимания по метода „Монтесори“)

5. ШКОЛА ПО ПРИЛОЖНО И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

 Има много начини да се прави изкуство, но има само един начин, за да се въздейства – да се прави от дълбочината на душата, за да бъде истински, чисто – чисто като детската душа и мисъл…

 

 Психологическата характеристика на детето в предучилищна възраст позволява резултатно и положително въздействие върху емоционалната му сфера, а обучението по изобразително изкуство разкрива благоприятни възможности за формиране на емоционално и естетическо отношение към действителността. Развиването на емоционална рефлексия на децата към прекрасното в изкуството и в живота, на богата чувствителност е необходимо и сигурно средство за по-нататъшното им нравствено и художествено-естетическо възпитание.

 

 Всеки вид изобразителна дейност (рисуване, апликиране, художествено конструиране) в заниманията по изобразително изкуство в детската градина е свързан с прояви на емоции и чувства от страна на децата.

 

 Емоционалните преживявания и чувствата на децата играят важна роля в живота им, в тяхното поведение, в начина на общуване, в познавателната и практико-изобразителната им дейност. В обучението по изобразително изкуство те изпълняват ролята на мотиви в процеса на възприемане и изобразяване на обекти и явления от действителността, при разглеждането и анализирането на достъпни за възрастта на децата произведения на изобразителното изкуство.

 

 Заниманията по изобразително изкуство се провеждат един път седмично по 1 астрономичен час

6. ШКОЛА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Художествената гимнастика развива постоянство и упоритост, грациозност и гъвкавост. Тренировъчната дейност се води от лицензиран треньор. Всяко дете получава индивидуално внимание, за да разгърне своя потенциал и спортен дух, защото качествата се тренират и не винаги са изявени. Гимнастичките не само научават основни упражнения, но придобиват самочувствие и елегантност.

7. ШКОЛА ДЕТСКИ ФУТБОЛ

За да може децата Ви да растат здрави, енергични и щастливи, спортът се явява като средство, където те могат да изразят своята индивидуалност и характер. Системните занимания по футбол развиват не само физиката, но и характера на децата, изграждайки у тях качества като отговорност, работа в екип, дисциплина, воля и др. Чрез комплексна методика от забавни упражнения и тренировки се развиват техническите и тактическите умения на децата.

 

Тренировъчната дейност се води от лицензирани треньори, които отделят персонално внимание на всеки един малък футболист. Целта е – да се формира интерес към футбола като спорт, където децата могат да открият себе си, да изградят и развият качествата присъщи на техните герои.

8. ШКОЛА ПО АЙКИДО


Айкидо учи децата да са спокойни, това носи усещане за доброта. Айкидо дава избор. Айкидо учи децата на практична самозащита.

 

Айкидо дава на децата позитивно отношение към света. То учи, че, за да можеш да създадеш нещо стойностно, трябва да работиш в хармония със заобикалящия те свят. Учи те на това, че ако създаваш проблеми, ще загубиш. Но ако съзнанието ти е правилно, спокойно и позитивно, можеш да направиш нещо добро от всичко, с което се сблъскаш.


Айкидо учи децата на по-лек подход към живота. Един обременен и сериозен подход към живота не ни прави щастливи. И често не води до най-добрите резултати. Айкидо действа най-добре, когато си отпуснат и се чувстваш необременен. Научавайки това чрез практиката на Айкидо, нашите деца няма начин да не го приложат в своя живот.

 

Айкидо помага на децата в училище. Тренирайки Айкидо, децата развиват спокойно и ясно съзнание. Като резултат те приемат познанията по-лесно и мислят по-ясно. Целта на Айкидо е да развие пълния човешки потенциал и училището е едно от най-важните места, където да се реализира този потенциал.

 

Айкидо помага на децата в спорта. Спокойствието, което Айкидо им дава, позволява да се научат да изчаква подходящият момент. Равновесието, което придобиват, им позволява да развият стоеж, чрез който са по-ефективни. Айкидо им дава, по-голяма концентрацията и координацията, по време на състезание.

 

Всеки може да е добър в Айкидо. Айкидо не изисква талант на атлет. В действителност атлетическата сила понякога пречи. Ключът към напредък в Айкидо е просто постоянство и положително отношение. На какъв по-добър урок можем да научим децата си?